Sint Eustatius |
Foto's van deze periode (het bijschrift per foto staat onder de i van informatie [rechtsboven])
17 jan: viering 60e verjaardag van bernadine woodley, gevierd in lions den
22 jan: gratis gezondheidstest bij het ziekenhuis
30 jan: pas geboren geitje (nabij whitewall)
3 feb: geiten op dak auto van collega prince op parkeerplaats bij school
4 feb: aandacht voor boek "eight years on statia" van teresa leslie
6 feb: voorlichting covid vaccinatie door twee docenten van saba medical school
9 feb: nieuw slot op de voordeur
7 feb: begrafenis rudy courtar
Statia, 10 februari 2021.
Vrienden,
Op 17 januari zijn wij aanwezig (want uitgenodigd) bij de viering van de zestigste verjaardag van Bernadine Woodley. Het wordt gevierd in in Lions Den en de festiviteit begint (zoals gebruikelijk) met een maaltijd met diverse speeches. Christina Timber is ceremoniemeester (en wat wij achteraf begrepen is dat zij dat die avond pas te horen kreeg ;-)). Leuke speeches over hoe anderen Bernadine zien en zagen, bijvoorbeeld gedurende haar jeugd. Of Bernadine zelf al die herinneringen even leuk vond, weten wij niet... We ervaren het telkens weer als een grote eer om bij dit soort feestelijkheden te worden genodigd en betrokken. We maken meer en meer deel uit van de community en dat voelt goed.
Op 21 januari teken ik mijn contract om mijzelf ook het komend schooljaar (21/22) nog aan de school te verbinden als wiskundedocent. Wellicht ons laatste jaar. Wie weet: we bezien dat per jaar. Het is de luxe van een pensionado. Het is telkens weer een afweging. Het werk is leuk, het leven hier is rustig en goed, maar Europees Nederland trekt natuurlijk ook. In deze COVID19-periode lijkt het ons overigens dat we hier wat beter af zijn in het dagelijks leven dan in Europees Nederland. Het gaat allemaal niet aan ons voorbij maar met ongeveer nul gevallen op het eiland (soms eentje of zelfs twee, maar telkens zonder ziekteverschijnselen) is er in de praktijk niet zo veel aan de hand. Wel zijn er de reisbeperkingen met onder meer een quarantaine van twee weken na binnenkomst op het eiland. Na de vaccinatie is het met die quarantaineverplichting overigens gedaan, dus dat helpt enorm.
Sprekend over COVID19, met de leveringsproblemen met AstraZeneca die zich op 28 januari openbaarden is ook het leverschema voor onze eilanden naar beneden toe bijgesteld. Op de COVID19-voorlichting op 27 januari werd nog gemeld dat de voor ons bestemde vaccinatie (Moderna, met opslagtemperatuur -20 graden Celsius) in ruime mate voorhanden zou zijn, maar met de AstraZeneca-problematiek lijkt Nederland alles te herschikken en er is voldoende voor hen die zich tijdig hebben aangemeld (wij hebben ons de eerste dag meteen al aangemeld, dus dat zit wel snor). Enkele dagen later moest ook dit bericht worden geactualiseerd (via de radio): het blijft Moderna en we krijgen op het eiland voldoende voor 1600 mensen, hetgeen ongeveer 80 procent is van het aantal mensen dat ouder is dan 18 jaar (18 of jonger wordt niet gevaccineerd). Voor zover wij weten zijn er momenteel nog maar slechts twee- a driehonderd mensen aangemeld. Dat komt omdat Statianen - voor hun kennis van de buitenwereld veelal aangewezen op Facebook - nog even de kat uit de boom kijken: is het allemaal wel veilig en zo. Ik heb Marnix van Rij al eens voorgesteld om veel meer te doen aan voorlichting en ook de kerken te betrekken. Wat je er ook van vindt, de kerkleiders genieten een natuurlijk gezag bij de bevolking, dus als je die mee hebt, dan volgen er wel meer. Maar nog beter (volgens de Statiaan) is even bezien of de eerste groep van gevaccineerden gezond blijft en niet pardoes omvalt. Wel, we zullen zien. Wij verwachten in elk geval in de week van 22 februari aan de beurt te zijn. Wordt vervolgd.
Op 6 februari krijgt het COVID-verhaal inderdaad een vervolg. Twee docenten (PhD) van de Saba Medical School komen in Lions Den alsook in de kerken uitleg geven over de vaccinatie en dat het echt geen chip bevat of andere onzin die op Facebook rondgaat. Je kunt zien dat deze dames in het onderwijs zitten want de uitleg is bijzonder helder en interactief. Bepaald een aanrader om naar te luisteren. En dat hebben we dan ook gedaan. Inmiddels - 9 februari - zitten we ergens in de driehonderd geregistreerden. Niet wat nodig is, maar het loopt (langzaam) op. Wij zien uit naar de vaccinatiedag in de week van 22 februari.
Op 22 januari is er een algemene gezondheidstest bij het ziekenhuis. Een gezond ontbijt wordt geleverd (door de sponsor Lions Club). Je wordt gewogen, de lengte wordt gemeten, bloed wordt geprikt zodat zaken als cholesterol en suiker worden gemeten. Het rondje wordt afgesloten met een evaluatie bij de arts. Deze actie is mede op touw gezet om aandacht te vragen voor de eigen gezondheid. Menig Statiaan is te zwaar (obesitas) en heeft suikerziekte. Voor wat betreft het gewicht zijn we redelijk in de pas met de Statianen: ook wij moeten natuurlijk gezond en niet te veel eten en voldoende bewegen (doen we ook, trouwens). Voor de rest geen bijzonderheden.
Op 7 februari wordt Rudy Courtar begraven. Hij is de broer van Dorette (en van anderen: de familie is tamelijk uitgebreid). Rudy was docent op de GvP-school in de tijd dat ook Dennis nog van de bemanning deel uitmaakte (hij en Rudy hebben samengewerkt in het techniek-domein). Uit foto-s van indertijd kun je zien dat Rudy een fitnesser was: fikse spierbundels en een groot lijf. Dat was overigens voor wij kwamen op het eiland want de Rudy die ik mij herinner van school was eerder mager dan fors. Maar goed, dan is er ergens vorig jaar de diagnose alvleesklierkanker en dan gaat het snel. En nu is hij dan overleden (volgens het boekje in de kerk is hij geboren in 1969, net de vijftig gepasseerd dus...).
Op maandag 8 februari heeft Mia een afspraak met Raquel. Dat zit zo. Mia krijgt kortgeleden het verzoek om eens in de zes weken een column over Statia te schrijven ten behoeve van het Caribisch Netwerk (eens in de zes weken vanwege zes eilanden in de Nederlands Caribische regio). Dat verzoekt honoreert Mia maar dan is het wel zaak dat ze zich "vol laat lopen" met lokale informatie van hen die het kunnen weten. En Raquel is het hoofd van de Statiaanse unit van de afdeling SZW bij het RCN (Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij de Rijksdienst Caribisch Nederland, waar Margret enkele jaren de scepter zwaaide). Kortom, Mia kan lokale info via Raquel (en anderen: denk aan Misha) goed gebruiken. Bovendien wat het gewoon ook heel gezellig om met elkaar te lunchen bij Ocean View.
Dat onze deur sinds kerstmis niet helemaal orkaanbestendig (meer) is, is een eufemisme. Hij kan gewoon niet meer op slot. Tom heeft - via Rinda - een oplossing gevonden en aangebracht: twee ogen aan de deur waardoor een hangslot kan worden gestoken. Nog even een geschikt hangslot kopen en we kunnen er weer jaren tegenaan!
Op 4 februari wordt met enig ceremonieel het boek "Eight years on Statia", dat is geschreven door onze vriendin Teresa Leslie, door haar aangeboden aan Marnix van Rij en Alida Francis. Wij zijn een soort moderator in dit proces. Mia heeft bij de voormalig docent NL bij ons - Natasha Mathurin (zij heeft een boek geschreven en in eigen beheer uitgegeven) - nagevraagd wie de uitgever was en zodoende contact gelegd tussen Teresa (tegenwoordig woonachtig in Baltimore, VS) en de uitgeverij Boekscout. En zo is het gekomen dat Mia een spil is in het proces. Via haar kun je ook boeken bestellen (die ze dan natuurlijk zelf eerst vanuit Boekscout moet zien te krijgen op het eiland). Teresa heeft tijdens de videoverbinding met Marnix en Alida (en ons) een toelichting gegeven op het boek dat vooral het institutioneel racisme en het "white privilege" alsook het "white ignorance" voor het voetlicht brengt. Het boek beoogt vooral inzicht en besef waardoor een dialoog op gang kan komen, zich richtend op een gelijkwaardige en wederzijds begripvolle coexistentie van de voormalige Caribische kolonien en het moederland Europees Nederland. Met Ebby en Floyd is een soortgelijke boekoverdracht georganiseerd gericht op de verrijking van de lokale bibliotheek.
Donderdag 4 februari was er weer een Island Council Meeting. Het begon heel rustig maar uiteindelijk kwamen de gemoederen toch tamelijk in beweging na het indienen van een motie om de governor aan te zetten tot actie met betrekking tot het doorbreken van het monopolie van Winair en te komen tot betere verbindingen tussen Statia en de andere Caribische eilanden. Op de een of andere manier ligt het allemaal tamelijk gevoelig.
En vandaag is eindelijk onze Jeep weer terug. Een week of twee geleden zat er schot in de zaak blijkens de mededeling dat de auto "any time soon" klaar zou zijn. En zowaar: Jan kreeg vanmorgen een whatsapp: "jan, today is your day! car is good to go". Een nieuwe "boordcomputer" en wat andere dingetjes (zoals - eindelijk - een tweede sleutel) en het moet weer goed zijn.
Tot een volgende keer.
Groet,
Mia en Jan.