Sint Eustatius

Foto's van deze periode (het bijschrift per foto staat onder de i van informatie [rechtsboven])

22 maart: gevaccineerd!!

24 maart: opening nieuwe lokatie mega d youth foundation

25 maart: voor het eerst sinds een jaar: taste of the cultures

28 maart: palmzondag bethel methodist church

31 maart: ezeltje vlak bij school

31 maart: voorbereiding paasdagen boulevard lower town

31 maart: yellow, green en purple house: basketbal en dansen

3 april: omslagdoek nummer zoveel made by mia

4 en 5 april (eerste en tweede paasdag): pasen aan de beach

13 april: begrafenis van de zeer gewaardeerde en immer vrolijke, op 25 maart overleden militza maduro

15 april: in memoriam in krant van overleden camille - oom miel - stritzko

26 april: poffertjes en wafels (made by mia) voor (koningsdag)festiviteit bij bethel methodist school

dossierkoninkrijksrelaties.nl bericht over bijdrage jan aan het debat eerste kamer met staatssecretaris knops

dossierkoninkrijksrelaties.nl eerste bericht van mia (in een zeswekelijkse cyclus) met elke week een eiland _

Statia, 27 april 2021.

Vrienden,

Op 17 maart kiezen ook wij op Statia voor de leden van de Tweede Kamer. Dat was in die zin een beetje bijzonder omdat wij nog naar de stembus moesten (we zouden in onze avond gaan: stembureau was open tot 21:00 uur) terwijl de eerste exitpolls in Europees Nederland al beschikbaar waren. Het leek wel een verkiezing in Amerika met enkele tijdzones tussen de oost- en westkust (en dan ook nog Alaska en Hawaii). Een ander opvallend punt bij die verkiezing op Statia (hoewel dat pas bleek toen de stemmen waren geteld) was dat Ubuntu hier op het eiland de grootste stemmentrekker is gebleken. Het is een beetje onduidelijk hoe dat te duiden maar met drie PLP-leden op verkiesbare plaatsen op de Ubuntu lijst werd er door de PLP redelijk wat PR voor deze Ubuntu lijst over ons uitgestrooid (met name via de radio). En zo werd de landelijke verkiezing hier lokaal toch weer een soort van onderlinge krachtsverhouding tussen PLP en (tegenwoordig) Koos Sneek (die dus niet meer in de DP zit). Koos stond op een CDA-lijst. Lokaal werd dat dus uitgelegd als een overwinning voor PLP terwijl die partij (of: Ubuntu) in het landelijk verkiezingsgeweld roemloos ten onder is gegaan.

Pasen nadert weer. Een week ervoor was het palmzondag met een kleine processie door het dorp. Maar Pasen is traditioneel ook een van de belangrijkste eilandelijke vakanties met veel vertier (muziek, eten, tenten) aan het strand en langs de boulevard. Elk jaar weer worden plekjes gereserveerd door ze ongeveer twee weken tevoren met linten en stenen te markeren. Voor zover we tot op heden hebben kunnen zien werkt dit elk jaar kennelijk naar tevredenheid.

Zondag 21 maart is het "pizza eten" bij het Golden Era Hotel. Zodra daar wat wordt georganiseerd gaan wij er meestal ook heen. Zoals elke keer weer verloopt het allemaal een beetje chaotisch maar als je dat benoemt als "couleur locale" wordt het ineens iets wat er bij hoort. Al met al was het best gezellig.

Maandag 22 maart krijgen wij onze tweede Moderna vaccinatie. De voorspelling was dat bij deze vaccinatie enige bijwerkingen konden optreden. Bij Mia is het niet veel meer geweest dan een stijve bovenarm. Jan heeft de dag er op wel wat koorts gehad. In de middag lag hij in bed en ook in de avond is hij om een uur of acht naar bed gegaan. Slaap blijkt - in elk geval voor hem - telkens weer een voortreffelijk medicijn en woensdag was alles dan ook weer als normaal.

Zondag 28 maart bijt Mia het spits af als het gaat om het initiatief van Dossier Koninkrijksrelaties invulling te geven. Dit initiatief behelst dat de zes eilanden eens per zes weken een bijdrage leveren aan Dossier Koninkrijksrelaties. Mia is aangezocht om dat voor Sint Eustatius te doen. Hier haar bijdrage.

Zondag 28 maart is het trouwens ook Palmzondag. De Bethel Methodist Church organiseert traditiegetrouw een wandeling (misschien moet ik zeggen: processie) met een ezeltje waarop iemand zit en mensen (ouders, kinderen, leiders van jeugdorganisaties en hun leden) door het dorp. Meestal loop ik ook mee, en zo ook dit jaar. Beginnend bij Charlies Place (waar ook het podium voor festiviteiten zoals Statiaday en -week, naast de bibliotheek) en dan omhoog naar het ziekenhuis dan naar rechts en langs de parallelstraat weer naar beneden naar de kerk: wat zal het zijn, nog geen anderhalve kilometer schat ik).

Naar Brits voorbeeld is bij ons op school (door gymdocent Elroy, afkomstig van Barbados) het zgn. "house" systeem geintroduceerd. Er wordt nadruk gelegd op zaken die in het latere (studenten)leven van belang worden geacht. Groepsvorming, samenwerken, concurrentie tussen studenten door de verschillende jaren heen. Zo is er een Green, Yellow en een Purple House. Docenten zijn ook ingedeeld en ik ben lid van het Purple House. Ik ben daar niet zo heel erg actief in, maar de gedachte erachter is natuurlijk wel goed. Woensdag 31 maart is er een competitie tussen de drie teams (groen, geel en paars) in de sporthal op twee gebieden: basketbal en dansen. Ik heb de hele dag de rol van "toeschouwer" op mij genomen, zittend op de tribune. In de middag kwam Lenaria nog even langs (in de sporthal) die speciaal mij kwam opzoeken om te vertellen dat ze dinsdag weer het eiland ging verlaten om haar studie in de Verenigde Staten te vervolgen (ze is gewisseld van studie: kwam ze ook nog even vertellen). De vriendschap met een oud-leerling als Lenaria (maar er zijn nog wel meer van die oud-leerlingen) is mij veel waard. Je voelt daardoor dat het wiskundeonderwijs dat ik ze heb bijgebracht (en misschien nog wel andere wijze lessen van deze oude man ;-)) is gewaardeerd.

De verkiezingen van de Tweede Kamer hebben ook tot gevolg dat de commissie die ik geregeld aanschrijf van samenstelling wisselt. Toch altijd weer benieuwd hoe de brieven die ik periodiek stuur nu bij deze nieuwe lichting aankomen. Het is zoal het Franse gezegde luidt: "le roi est mort, vive le roi". Met andere woorden; weliswaar een nieuwe samenstelling van de commissies (waaronder dus die van Koninkrijksrelaties) maar natuurlijk wel voortbouwend op hetgeen wel of niet reeds is bereikt.

Hoewel we haar persoonlijk (nog) niet kennen is een dame uit Sint Maarten voor D66 (Jorien Wuite) gekozen in de Tweede Kamer en zij gaat voor die partij het woordvoerderschap van Koninkrijksrelaties invullen. Onze verwachtingen zijn hooggespannen. Laten we hopen dat het ook voor Sint Eustatius goed uitpakt. Het begint allemaal met vertrouwen en, tja, het vertrouwen in Den Haag is bij de Statiaan niet vanzelf groot en de laatste twee jaar is het er ook weinig beter op geworden. Van Rij gaat terug naar Den Haag dus er zijn lokale politici die hem belachelijk maken op de radio door hem te duiden als "mister I love Statia": dat heeft hij geregeld gezegd en nu gaat hij toch voortijdig weg: hoe rijmt dat...

Het debat over de miskleun van Rutte in de verkenningsfase van de kabinetsformatie na de verkiezingen hebben we zo goed als integraal gevolgd. Als gevolg van het tijdverschil is het nachtwerk zoals dat in Europees Nederland werd gevoeld, hier gewoon een klusje van een middag en een avond. Na afloop van het debat dat voor Rutte toch wel een beetje ongelukkig is afgelopen gingen we op gewone tijd naar bed. De tijd zal leren hoe de formatie zich verder ontwikkelt.

Op vrijdag 2 april zijn we vroeg naar binnen gegaan. Op de porch werd het op een gegeven moment toch wel een beetje te nat, te winderig en daardoor te koud. Zo eens in de zoveel maanden heb je dat wel eens...

Voor de examenklas is er in april een zgn. mock exam: gedurende twee weken zijn er examen zoals ze ook in het echt plaatstvinden: over twee maanden is het echt zover. Ook voor mijn drie meiden uit A3 die twee jaar vroeger dan hun klasgenoten het CSEC-wiskunde examen gaan afleggen. Voor mij ook wel een beetje spannend. Ik hoop (en verwacht) natuurlijk dat ze het goed doen.

Administratief is het wel een uitdaging om de zgn. SBA-s (SBA = School Based Assessment, een soort profielwerkstuk) ingediend te krijgen bij de CXC-organisatie. Gelukkig werkt de voormalig ICT-beheerder van de school tegenwoordig op Barbados en hij kent de CXC-organisatie goed. Ik stuur de documenten (in PDF) naar hem en hij zorgt dat ze op de juiste plek in de database komen te hangen. Dat luistert allemaal nogal nauw. Helemaal blij met deze samenwerking!

Op 13 april is er de begrafenis van Militza Maduro. De immer vrolijke en alom geliefde griffier van de eilandsraad is 25 maart overleden. Ze bleek kanker te hebben en dat voor de buitenwereld verborgen te hebben gehouden. Tot het moment dus van overlijden. Haar dochter Dejeanee (havo examinandus in 2019, daarna in VS voor wiskundedocent gaan studeren) moest overkomen uit Texas in verband met de begrafenis en is nog steeds op het eiland. Teneinde van de nood een deugd te maken - ze volgt colleges online, dus dat gaat goed - is als stagiaire toegevoegd aan mijn klassen. Reuze gezellig allemaal.

Op 26 april worden we wakker met een stroomstoring (wat bij ons dan betekent dat de waterpomp - van belang voor het doorspoelen van het toilet - het ook niet doet, en - vanzelfsprekend - koelkast en internet ook niet). Dat is al weer een tijdje geleden, een stroomstoring die meer dan een minuut of tien aanhoudt (in dit geval zou het ongeveer vier uur duren). Het is in die zin een vervelend dingetje dat juist voor deze dag Mia was gevraagd door de Bethel Methodist School om in het kader van een Nederlandse week (wellicht samenhangend met Koningsdag) wafels en poffertjes te maken (en dat doet Mia elektrisch). Gelukkig had ze dat de dag ervoor grotendeels al gedaan (Geertruida is zondagavond nog even komen proeven ;-) dus het werd geen mislukking. Eerder een project met kleine hindernisjes (zoals we zelf wel eens zeggen: kleine dingen hou je altijd). Al met al zijn de wafels en de poffertjes met plezier ontvangen en hebben ze bijgedragen aan een succesvolle afronding van de Nederlandse week.

Op 26 april voeren we - Rechelline, Reuben en Jan - een gesprek met Jorien Wuite (Tweede Kamerlid voor D66 met Koninkrijksrelaties in portefeuille). Zo-n direct contact met de Tweede Kamer is toch wel leuk: benieuwd waartoe dit allemaal kan leiden voor Sint Eustatius.

Overigens was er laatst ook een vervolg op de procedurevergadering van de Commissie OCW waarin der aansluiting van CXC-opleidingen op het HBO-onderwijs in Europees Nederland op de agenda stond. Wij houden PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop en zijn ondersteuner Walfred Haans zo goed mogelijk op de hoogte van de ontwikkelingen, teneinde daar - als het goed - als school het best mogelijke resultaat uit te krijgen.

Het is nu weer een weekje vakantie (Koningsdag, Dag van de Arbeid) dus ik rond deze nieuwsbrief eindelijk af. De laatst vermeldenswaardige activiteit is die van gisteravond (maandag 26 april). Tanzania, als kartrekker van sociale activiteiten met de collega-s had een karaoke-avond georganiseerd bij Ocean View. Tja, wat zal ik zeggen: Mia en ik zijn geweest en het was ook best gezellig maar het is niet voor niets dat we nog nooit bij zo-n avond (Ocean View organiseerde dit wekelijks) zijn geweest: niets voor ons!

Tot een volgende keer.

Groet,

Mia en Jan.